Brittisk mat – kan man äta det?

engelsk trädgård

Det var en listig fråga från Smak för Mat som naturligtvis genast satte fart på matminnena  och gjorde uppdraget fullkomligt oemotståndligt för en anglofil.

Sedan 1974 har jag ivrigt genomkorsat England, Wales och Skottland och därtill republiken Irland och på de åren har matkulturen definitivt förändrats till det bättre. Det finns bra mat här och den blir blir faktiskt bara bättre och bättre.

Visst har många överkokta grönsaker figurerat i den brittiska mathistorien, smakfattiga rätter, feta och bumpiga rätter och en del rätt oätliga saker – precis som i den svenska allmogekosten. Och visst finns det fortfarande dålig mat både här och där – men vad ska man där att göra?

Njurpaj

Med alla TV:s matprogram kommer förändring – även i de traditionella rätterna där en försiktig förnyelse till det mer hälsosamma kan skönjas. Pubar serverar nu grönsakerna al dente och inte bara till de klassiska pajerna och söndagssteken utan också till a la carte-menyer med överraskande innehåll. Sallader och lättare rätter har också gjort sitt intåg och tyvärr en överväldigande mängd burgers – om än vällagade och med gröna tillbehör så känns de ändå väl amerikanska. Men på det hela taget känner man igen sig i det trygga, brittiska köket.

Storbritannien har idag en helt annan matkultur än i de fattigaste efterkrigsåren men för många med låga inkomster är dåtidens basföda i form av fisk, bröd, potatis och bönor är fortfarande lika viktig. Tyvärr ackompanjeras den sällan av de robusta grönsaker som då odlades på de minimala bakgårdarna över hela Storbritannien, men förändring kan vara på väg där också. Kampanjen Dig for Victory under kriget lärde invånarna att odla ätbart och idag verkar detta återuppstå genom ett ökande intresse för organisk odling och stadsodling som får genomslag i matkulturen.

Engelsk gränd

Överhuvudtaget märks de stora klasskillnaderna i Storbritannien väldigt tydligt i matkulturen. Jämför man den viktorianska tiden (1837-1901) med nutid ser man en intressant förändring. Då var det arbetarklassen som åt bäst ur hälsosynpunkt med mängder av enkla men nyttiga grönsaker och frukter medan överklassen konsumerade feta, söta och mjölbemängda rätter. Idag är det precis tvärt om. Medel- och överklass äter allt lättare och grönare och från allt fler mellanklassresturanger med moderna hälsosamma menyer medan den lägsta arbetarklassen, främst i städerna, lever av fish-and-chips, rostat bröd, bönor i tomatsås, crisps (våra chips), godis, kakor och läsk.

Som privilegierad turist har man oftast möjlighet att välja bra smakprov ur alla matkategorier.

Elisabeth Svalin Gunnarsson kommer fortsätta att skriva om brittisk mat här på Smak för mat. Håll ögonen öppna för nästa inslag!

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera