Borlottibönor med pancetta

Layout 1Varför inte göra som italienarna och börja äta mer bönrätter. Det är inte bara oerhört gott utan även nyttigt. Från kokboken Älskade medelhavsmat, (Norstedts förlag, 2014) kommer detta frestande recept med borlottibönor. Läs vår recension av boken här.

Caroline Hofberg skriver så här om rätten:

I Italien hittar man massor av recept och varianter på bönrätter. Och det är inte för inte som Toscanaborna kallas mangiafagioli – bönätarna. Men bönorna har fler hemmaregioner, även om man inte hör om dessa lika ofta. Också i Toscanas angränsande regioner, Marche och Umbrien, älskar man sina bönor och linser. Och vad vore söderns ”cucina povera”, fattigmansköket, med alla sina vegetariska rätter utan baljväxterna?

Borlottibönor med pancetta

4-6 portioner

300 g torkade borlottibönor
1 rosmarinkvist
6 vitlöksklyftor
150 g pancetta
olivolja
flingsalt
nymald peppar

1. Blötlägg bönorna över natten. Häll av blötläggningsvattnet. Koka bönorna mjuka i nytt vatten tillsammans med rosmarinen, cirka 1 timme. Lägg i hela vitlöksklyftor med skal och låt dem koka med när cirka 30 minuter av koktiden återstår. Låt bönorna rinna av och kasta rosmarinen.

2. Skär pancettan i små tärningar. Knaperstek i olivolja och låt rinna av på dubbelt hushållspapper.

3. Mosa vitlöksköttet tillsammans med 3 msk olivolja. Smaka av med salt och peppar.

4. Vänd ner de nykokta bönorna och pancettan i vitlöksmoset.

bonor

 

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera