Böngryta Provençale

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Böngryta Provençale är ett gott och snabblagat vegetariskt alternativ i vardagen. Den tar bara 30 minuter att laga och är så god att man glömmer att den är helt vegetarisk. Receptet kommer från boken Veckans favoriter – middag på bara 30 minuter av Sara Begner (Norstedts, 2014). Läs mer om boken i Hej vardag!

4 portioner

250 grader

2 msk olivolja
150 g fintärnad rotselleri (ca 2 dl)
500 g tärnad potatis
2 gula lökar i klyftor
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl färsk hackad timjan
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
¼ tsk cayennepeppar
2 burkar blandade bönor
½ pressad citron

Krutonger:

½ baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Till servering:

250 g halverade cocktailtomater
plockade timjanblad

Hetta up oljan i en gryta. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att det får färg, ca 2 minuter. Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 minuter. Tillsätt timjan, crème fraiche, salt och cayennepeppar. Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. Smaka av med citronsaft.

Skär baguetten i tärningar. Spris ut dem å en plåt, ringla över olja och strö över flingsalt. Rosta högt upp i ugnen i ca 5 minuter.

Veckans favoriterToppa grytan med krutonger, tomater och timjan vid servering.

Tips! Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen och koka dem på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten!

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera