Kokboktips – Långkok av Jens Linder

9789100112097Vad har hösten mer att erbjuda än regn och rusk, ett mörker som smyger sig på och vind som kryper in under skinnet? Jo, bland annat fantastiska dagar med strålande sol, blå himmel och hög luft. Skogar som mer och mer skiftar i orange och rött, en färgprakt som gör att man nästan tappar andan.

Och maten! Kokböckerna om grillning, lätta sommarrätter och sallader ställs åter in i bokhyllan. Nu väntar helt andra råvaror, olika sorters svamp, rovor och betor i alla färger och mycket mer. Så nu är det dags att plocka fram kokböckerna om grytor, soppor och långkok.

Jag har en kokbok med några år på nacken, Långkok av Jens Linder, som dessutom har kommit i en ny upplaga nu i höst. Vad som är roligt med denna kokbok är att han har recept på såväl soppor som grytor. Vi hittar traditionell svensk husmanskost som ärtsoppa och dillkött, men också lite mer udda recept som en fantastisk variant på Chili con carne.

Nu tänker säkert många att det tar ju så lång tid att tillaga mustiga grytor eller liknande. Men verkligheten är egentligen den motsatta. Visst behöver man planera lite i förväg, men när väl köttet ligger i grytan sköter sig matlagningen själv. Och ska man ha middag med mycket att förbereda så varför inte tillaga maten dagen innan. De flesta grytor och soppor smakar bara ännu bättre om smakerna får mogna över natten.

Gör några extra portioner när du ändå håller på. Tänk så lyxigt när man verkligen inte vill laga mat och då bara kan ta fram en färdig gryta från frysen.chili

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera