Julen är inte bara mat

julstjärna

Under några korta veckor i slutet av november hittar du julstjärnor i lite annorlunda läckra färger, intensivt rosa och skära. Tillsammans med krukor i metall blir det en häftig accent på matbordet.

julros

Blommor i advent

December är en underbar månad, tycker jag. Plötsligt finns det en ”ursäkt” för att få frossa i blommor och andra bordsdekorationer som förgyller vardagen – jag är en stor förespråkare av att i så stor utsträckning som möjligt sätta guldkant på vardagen. Sedan några år tillbaka drar jag i möjligaste mån ut på festligheterna och lyxen med blommor och ljus kring jul. Det innebär inte att jag sätter upp adventsljusstakar i mitten av november eller klär granen till Lucia. Men jag tror med bestämdhet att ljus, blommor och vackra ting i ens omgivningen har en positiv inverkan på humöret och motverkar all eventuell julstress.

 

hyacint3För att få nya uppslag och idéer till läckra blomsterdekorationer besökte vi Helena Björnstedt som tillsammans med sin man Peter driver Bellevue Blommor i Malmö.

Som med så mycket annat är det lätt att välja ungefär samma gamla växter när man ska köpa blommor i december. Helena tipsade oss om flera traditionella blommor men i ny tappning.

 

Helena

Vill du ha ett arrangemang som håller långt fram till jul kan du använda en vanlig krans av grenar som du sedan dekorerar med diverse blommor och barrväxter. Här blandar Helena Nobisgran, taklök (Echeveria), julros (Helle Borus) med plättar i luften (Mulenbechia) och som pricken över i:et placeras en stor ståtlig ros mitt i arrangemanget, t ex en Grand Prix-ros. Tänk på att välja en ros som är utslagen och den kan mycket väl placeras i ett litet rör med vatten (finns att köpa i blomsteraffärer) så att den håller.

Det är snyggt att använda större skålar och krukor för att göra en blomsterdekoration som drar ögonen åt sig på middagsbordet. Helena tipsar också om att kombinera olika sorters mossa och att dekorera med t ex grova band. Här har hyacinterna fått sällskap av vanlig grön kuddmossa och trådmossa.

adventarr3

Print Friendly

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera