Bästa fikan är enkel: havreknäckrutor

Foto: Tomas Södergren

Foto: Tomas Södergren

Det här är riktigt sött och gott! Havreknäckrutor är en favorit hos gästerna på Trädgårdscaféet i Slottsträdgården Ulriksdal. Ja, och vem blir inte lycklig av att få nybakta knäckiga havreknäckrutor när det serveras fika? Det är dessutom extra tilltalande att de är så enkla att baka.

Ca 24 stycken

125 g smör
1 ½ dl socker
4 dl havregryn
2 msk sirap
1 msk vispgrädde
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och blanda med socker, havregryn, sirap, grädde, salt och vaniljsocker.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, det ska täcka hela plåten.
Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen.
Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm, fyra på bredden och sex på längden brukar bli lagom stora bitar.

BakatomslagReceptet kommer från boken Bakat från slottsträdgården Ulriksdal – tårtor, kakor och desserter av Katarina Nordgren (Bokförlaget Semic, 2015).

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar