Bärscones med kokosgrädde

Deliciously-Ella1Detta recept på bärscones med kokosgrädde kommer från Ella Woodwards kokbok Deliciously Ella, (Massolit Förlag, 2016). Läs mer om kokboken här på Smak för Mat. Ella Woodward är sedan några år glutenfri vegan och hon har en blogg, Deliciously Ella, med drygt 5 miljoner följare.

Som barn var scones med grädde min absoluta favoritdessert på somrarna, och något jag verkligen saknade när jag lade om kosten. Förstå min glädje när jag lyckades få fram det här receptet! Sconesen blir verkligen himmelska och grädden är gudomlig – tänk vad man kan åstadkomma med så här enkla ingredienser. Jag tycker de smakar allra bäst med min jordgubbssylt och några skivade jordgubbar.

Bärscones med kokosgrädde. Foto: Clare Winfield

Bärscones med kokosgrädde. Foto: Clare Winfield

 

12 scones

Scones

2 muggar bovetemjöl (400 g)
2 muggar mald mandel (240 g)
1 mugg mandelmjölk (3 dl)
4 msk lönnsirap
3 msk äppelmos
8 jordgubbar (250 g)
1/2 mugg blåbär (100 g)
kokosolja till plåtarna

Kokosgrädde

200 g kokosgrädde
(som är i fast form och inte kan ersättas med kokosmjölk)
jordgubbssylt till serveringen

Scones

Värm ugnen till 180 °C (varmluft 160 °C).

Rör ihop bovetemjöl, mald mandel, mandelmjölk, lönnsirap och äppelmos till en slät smet.

Skiva jordgubbarna tunt och skär dem sedan i bitar. Rör ner dem tillsammans med blåbären i smeten.

Smörj två ugnsplåtar med kokosolja och klicka ut runda scones på plåtarna.

Grädda i 35–40 minuter, eller tills de börjar få färg.

Ta plåtarna ur ugnen och låt sconesen svalna.

Kokosgrädde

Skeda ut grädden i en skål och ställ i hett vattenbad så att grädden smälter lite.

Tillsätt 3 msk vatten och vispa grädden till en luftig, krämig smet.

Dela sconesen på tvären och fyll dem med kokosgrädde och jordgubbssylt.

Tips från Ella!

Det går inte att frysa in kokosgrädde. Jag har försökt ett par gånger och varenda gång jag tinat upp den får jag en grynig och högst oaptitlig röra – alltså är det lika bra att äta upp allt på en gång!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera