Banoffee pie är en sann banankoladröm

Foto: Linda Lomelino

Foto: Linda Lomelino

Banoffee pie är mäktig banankoladröm som har sitt ursprung i 1970-talets Storbritannien. Gör två små pajer som i receptet eller en större.

8-10 bitar

Pajbotten

75 g smör
150 g digestivekex
2 msk kakao

Kolakräm

1 1⁄4 dl vispgrädde
1⁄4 tsk vaniljpulver
2 dl strösocker
75 g kallt smör, i tärningar
1 tsk flingsalt
2–3 bananer
2 1⁄2 dl vispgrädde
kakao till pudring
50 g mjölkchoklad

Kolakräm

1. Värm grädde och vanilj försiktigt på svag värme i en kastrull. Det ska inte koka.
2. Lägg sockret i en annan kastrull och värm på medelvärme tills det börjar smälta runt kanterna. rör försiktigt tills allt socker har smält och fått en fin gyllenbrun färg. Använder du en baktermometer ska sockret bli 170–175°.
3. Tillsätt smöret och rör om tills det smält. Tillsätt den varma vaniljgrädden försiktigt, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät. Rör i saltet. Häll upp i en burk och låt kolakrämen svalna i rumstemperatur.

Pajbotten

1. Smält smöret.
2. Mixa digestivekexen till fina smulor och blanda med kakao och det smälta smöret.
3. Tryck ut degen i två pajformar med löstagbar botten, 14 cm i diameter. Ställ in i kylen i minst 20 minuter.

Sätta ihop pajen

1. Ta ut pajbottnarna ur kylen och fördela kolakrämen mellan dem. Ställ in i kylen i 20–30 minuter, tills kolan stelnat något.
2. Skär bananerna i skivor och fördela mellan pajerna. Vispa grädden och spritsa med rund tyll ovanpå. Pudra kakao ovanpå och riv mjölkchoklad över.

Linda LomelinoBS

Sweet food

Receptet kommer från boken Sweet food & photography av Linda Lomelino (Bonnier Fakta, 2014). Läs gärna mer om henne och boken i Tårtornas drottning?

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera