Bananpannkakor, en ny frukostfavorit?

Helgfrukostarna är en av veckans höjdpunkter. I Fern Greens nya bok FRUKOST morgon • middag • kväll, (Ordalaget bokförlag, 2016) hittar man många riktigt lockande recept. Ett av dessa är på bananpannkakor. De är inte svåra att göra och går till och med att förbereda kvällen innan om man vill.

De här pannkakorna går kvickt att steka och smakar underbart, särskilt om du använder något övermogna bananer. Jag serverar dem ibland med lönnsirap och bacon för att få den där saltsöta brytningen som jag är så förtjust i.

Bananpannkakor. Foto: Danielle Wood

Bananpannkakor. Foto: Danielle Wood

 

20 stycken

2 ägg
2 små mogna bananer, skalade
85 g smält smör, plus lite extra till stekningen
2,4 dl mjölk
1⁄2 tsk vaniljextrakt
2 msk socker
3 tsk bakpulver
200 g (ca 3 1⁄3 dl) vetemjöl
olivolja till stekningen

Värm ugnen till 140 C°. Knäck äggen i en bunke och mosa ner bananerna med en gaffel. Rör ner smält smör, mjölk och vaniljextrakt. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ordentligt för att blanda dem; det ska bli en slät smet med små bitar av banan i. Om man vill göra i ordning smeten i förväg utesluter man bakpulvret och låter smeten stå i kylskåpet. Tillsätt bakpulvret strax innan du ska steka pannkakorna.

Smält en klick smör tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna på medelvärme till hög värme. Som alltid när man steker pannkakor blir den första inte så fin, men sedan går det lätt. Pannkakorna ska vara lite större än plättar och ganska tjocka, inte stora och tunna, så häll ca 2 msk smet i den heta stekpannan. Stek i 2–3 minuter tills bubblor bildas på ytan. Vänd pannkakan och stek på andra sidan i upp till en minut tills den har blivit gyllenbrun. Låt pannkakan glida över på en tallrik och håll den varm i ugnen.

frukostBeroende på stekpannans storlek steker du pannkakorna i omgångar. De är godast om man äter dem så fort som möjligt.

Läs mer om Fern Greens bok FRUKOST morgon • middag • kväll här på Smak för mat.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera