Bakad majskyckling – en riktig favorit

Foto: Stefan Edetoft

Foto: Stefan Edetoft

Bakad majskyckling med dragonpotatispuré och citronolja

Den här kycklingen blir extra saftig eftersom den bakas på låg temperatur.

4 portioner (tillagning 60 minuter)

4 majkycklingfiléer med skinnet kvar
salt och nymald svartpeppar
2 msk rapsolja + 2 msk smör till stekning
12 cocktailtomater, halverade
12 kalamataoliver

Dragonpotatispuré

700 g mandelpotatis, skalad
2 dl vispgrädde
1 msk torkad dragon
100 g smör, rumstempererat
1/2 citron, rivet skal och pressad saft
30 g babyspenat
salt

3/4 dl rapsolja av god kvalitet
1/2 citron, rivet skal och pressad saft

Värm ugnen till 100 grader, varmluftseffekt.

Salta, peppra och stek kycklingfiléerna gyllene på varje sida i olja och smör, ta upp och lägg över i en ugnssäker form. Stek cocktailtomater och oliver i pannan tills de får lite färg, fördela över kycklingen. Ugnsbaka med termometer tills kycklingen har en innertemperatur på 70 grader.

Sjud under tiden mandelpotatisen i lättsaltat vatten. koka upp grädde och dragon i en annan kastrull, ta av från värmen och låt dra medan potatisen kokar. Häll av och ånga av potatisen. Pressa potatisen med smöret genom en potatispress i en stor bunke. Häll i lite av grädden och rör till en puré, späd med mer vätska till önskad konsistens och smaka av med citronsaft, citronskal och salt. rör i babyspenaten.

Blanda rapsolja med citronsaft och citronskal.

Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka skivor. Lägg lite puré i botten på fyra djupa tallrikar och toppa med kycklingskivorna. Lägg några tomater och oliver runt om och ringla över lite citronolja.

 

omslag-52Receptet kommer från kokboken 52 helger av Louise Johansson (2013, Bonnier Fakta)

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera