Auberginegratäng

Matkärlek-3

Foto: Emma Shevtzoff

Gillar du Janssons frestelse kommer du att bli salig när du sätter tänderna i Anne Aobadias auberginegratäng med lök och fetaost! Slår även en vanlig potatisgratäng.

4-6 portioner

2 auberginer, 800 g
3-4 gula lökar
2 msk olivolja eller smör till stekning
1 paket fetaost, 150 g
1 tsk mynta, torkad
1/2 dl persilja, finhackad
1 dl riven lagrad ost
2 dl vispgrädde
salt, peppar

1. Skiva auberginerna i centermetertjocka skivor.Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper underst. Pensla lite olivolja och salta skivorna på båda sidor. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.
2. Skär under tiden löken tunt (använd gärna matberedaren). Stek löken på medelhög värme – ungefär som när du gör Janssons. Löken ska brynas utan att bli bränd. Salta och peppra.
3. Lägg ett lager ugnsbakade aubergineskivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, mynta, persilja och 100 g söndersmulad fetaost. Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med ytterligare fetaost och den rivna osten överst.
4. Häll över grädden och ställ formen i ugnen på 220 grader minst 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.

Tips! Pröva gärna att göra denna gratäng med squash eller tunna skivor rotselleri i stället som du förbakar i ugnen på samma sätt.

Matkärlek - Laga gott och naturligt med LCHF

Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF

Anne Aobadia är författare till boken ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF”. Läs gärna mer om boken i Matkärlek – den enda sanna kärleken? I Snöade in på LCHF av en slump berättar Anne om hur boken blev till.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera