Att göra egen korv

fläskkorv

Årets julkorv med en mängd asiatiska kryddor.

Alla har vi väl hört skräckhistorier om vad korvarna i butikerna egentligen innehåller. Det ena äckligare än den andra, man vill inte ens tänka på det. Ett sätt att få total kontroll på innehållet är naturligtvis att göra egen korv. Att göra korv är inte bara roligt, ofta blir det väldigt gott också!

För några år sedan köpte vi köttkvarn och korvhorn till vår köksmaskin inför jul. Här ska göras julkorv så det står härliga till, utbrast vi och barnen såg lätt skeptiska ut. Nu var det väl kanske inte för att vi inte kunde tänka oss att äta färdig korv utan snarare för att det är så roligt att göra maten från början ibland. Sedan dess gör vi korv till julen för det mesta, visst har det hänt att tiden inte räckt till. Därför föreslog jag redan i mitten av november att vi skulle göra julkorven, sagt och gjort.

Vi testar nya recept varje år, kanske för att vi inte ännu hittat RECEPTET. I år testar vi en variant av fläskkorv med lite asiatiska kryddor. Receptet hittade vi i ett reklamblad. Om detta är den perfekta julkorven återstår att se. Men ett är säkert; den luktar ljuvligt!

Vi blev så inspirerade av korvgörandet att vi redan två dagar senare testade att göra en helt annan sorts korv. Denna korv är gjord på älgkött. Förutom älg tillsatte vi lite rökt sidfläsk och aivar relish. Innan vi åt korven så lät vi den ligga svalt i ett dygn så att smakerna mognade. Den stekta korven serverades sedan med lingonketchup, inlagd gurka, friterad lök och bröd.

När man ska göra korv är det viktigt att alla redskap är helt rena och så kalla som möjligt. Detta för att man på så sätt håller bakteriernas tillväxt i schack. Det är även lättare att mala köttet och fläsket om det är halvfruset. Om man inte har möjlighet eller lust att mala köttet själv går det utmärkt att använda sig av köttfärs. Tänk på att inte använda för magert kött när du gör korv. I viltkorvar får man tillsätta fläsk eftersom det köttet är väldigt magert i sig. Innan korven stoppas i fjälster är det att rekommendera att man steker ett smakprov för att få kryddningen som man vill ha det.

Älgkorv

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera