Asiatisk råbiff

Layout 1Klassisk råbiff med  bland annat inlagda rödbetor, hackad lök och rå äggula har väl många av oss ätit och njutit av. Här ges ett alternativ, asiatisk råbiff. Smaksättare är typiska asiatiska ingredienser som sesamolja, ingefära, soja och shitakesvamp. Receptet är hopknåpat av Bengt Johan Appelgren en söndag då han var hemma och hade tråkigt och det återfinns i hans kokbok Färs (Patina Förlag, 2015). Man kan väl bara hoppas att han kommer att ha tråkigt ofta!

Foto: Magnus Skoglöf

Foto: Magnus Skoglöf

 

Ingredienser till 6 personer

800 g innanlår, 2-3 % fett, mald på 2 mm
1 tsk sesamolja
½ dl vita sesamfrön
3 msk Mirin-fu, vinäger
2 msk ingefära, färskriven
1 msk het chilisås
3 msk ljus soja
100 g shitakesvamp
salt
svartpeppar, malen
koriander, finskuren

Majonnäs
1 äggula
1 dl matolja
2 g salt
2 g svartpeppar, malen
3 g risvinsvinäger
5 g Srirachasås*

Gör så här
1. Rosta sesamfröna i en panna och ställ den sedan åt sidan.
2. Koka shitakesvampen i sojan tills den blir mörk och sojan är reducerad. Använd svampen som ett tillbehör till råbiffen.
3. Skär innanlåret i små bitar, lagom att mala i kvarnen. Lägg köttbitarna i en påse och ställ in i frysen en timme. Sen tar du ut köttet och mal på finaste skivan.
4. Blanda övriga ingredienser med det malda köttet. Smaka av med chilin och saltet. Välj en passande form och storlek för råbiffarna och rulla kanterna i de rostade sesamfröna.

Till servering
Servera med en sallad med finstrimlade rotfrukter och färska blad. Skär shitakesvampen i tunna strimlor och lägg i en liten hög intill råbiffen. servera med majonnäsen, eller varför inte med kimchi?

*Srirachasås är en stark chilisås som är gjord på solmogna chilifrukter, vinäger, vitlök, socker och salt.

Bengt Johans kommentar

  • Råbiff med asiatiska smaker smakar varken bättre eller sämre som förrätt än ”fransk” råbiff, tycker jag. Men de asiatiska smakerna är mycket tydligare och kanske lite roligare att laga?
  • Gör gärna lite mindre råbiffar, 30-40 gram. Då kan du samtidigt göra lite roliga upplägg på serveringsfaten eller på tallriken, men det är inte nödvändigt.
  • Var försiktig med sesamoljan. Om den är i mustigaste laget och väldigt smakrik, då kan smaken lätt ta överhanden.
  • Detsamma gäller koriandern. Den kan också lätt få ”storhetsvansinne”.
  • Färsen ska inte arbetas för mycket.
Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera