Är ansjovis och sardell samma sak?

Jag kan inte sluta irritera mig när jag ser engelskspråkiga matprogram på tv och översättarna inte gör skillnad på ansjovis och sardell.

Visst är det så att sardell är en art tillhörande ansjovisfiskar. Man saltar och lägger in fisken i olja. Resultatet blir en mycket salt fisk som passar utmärkt som smaksättare i rätter som till exempel pasta Puttanesca eller i en caesardressing. Sardellen förekommer längst Atlantkusten, i Medelhavet och Svarta havet. På engelska heter sardell anchovy och på franska anchois.

Ansjovis å andra sidan är en svensk inläggning av skarpsill. Skarpsillen förekommer längs Bohuskusten och i Östersjön. Sedan mitten av 1800-talet har man lagt in skarpsill under namnet ansjovis i Bohuslän. Inläggningen består av sandelolja och kryddor som bl a kanel, kryddpeppar och kryddnejlika. En av de maträtter som är mest förknippad med ansjovis är väl Janssons frestelse?

Kontentan är att när man läser recept som är översatta från engelskan eller om man ser på ”mat-tv” så kan man utgå från att om de använder ”anchovy” i sina rätter så menar de sardell och inget annat.

ansjovissardell

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera