Äpple- och enbärssill

Äpple- och enbärssill. Foto: Tine Guth Linse

Äpple- och enbärssill. Foto: Tine Guth Linse

Margareta bjuder på äpple- och enbärssill

Sillinläggningar går att variera i det oändliga och det är kul att prova sig fram och hitta sina egna. På hösten när äpplena har mognat är det trevligt att använda dem tillsammans med sillen.

Lag
1 dl ättika (12%)
2 dl vit sirap
0,5 dl gin
2 msk enbär

5 små äpplen
1 liten rödlök
400 g inlagd sill

Koka upp ättika, sirap och gin i en kastrull. Krossa enbären och tillsätt dem. Skär tre av äpplena i strimlor och spara två till serveringen.
Skala och finstrimla löken. Lägg lök och äpple i ättikslagen men spara lite lök till serveringen.
Skär sillen i bitar, ca två cm, och blanda ner i lagen. Låt alltsammans stå kallt över natten.
Vid serveringen skärs de två sista äpplena i centimetertjocka skivor, men skala dem inte för det är både gott och vackert med skalet. Arrangera sillen ovanpå en äppelskiva med lök och toppa med finstrimlat äpple.
Servera gärna som snapas, alltså nordisk tapas, ovanpå ett litet glas snaps.

13052465_O_2Receptet kommer från boken Nya nordiska köket av Margareta Schildt-Landgren (Norstedts, 2014). Läs gärna mer om boken i Nordisk mat lockar.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera