Äppeltider

appletradBSNjut av våra svenska äpplen

Just nu finns det gott om svenska äpplen i butikerna. Så härligt att kunna äta äpplen från Österlen och andra platser i Sverige. Allra bäst är det när jag kan köpa dem i en gårdsbutik eller hos ett musteri, tycker jag. Eller plocka direkt från trädet…

Men har man själv äppleträd kan mängden frukt lätt framkalla ångest. Vad ska man göra med all frukt?! Det är ju synd och skam att låta den ligga och ruttna på marken. Laga äpplekaka, gör mos eller kompott. Du kan ju också lämna in äpplena till ett musteri och få egen must. Läs mer om det i Ta vara på äpplena – gör äppelmust!

Tänk också på att det går fint att frysa äpplen. De frysta bitarna passar bra till paj, kräm eller äppelmos. Skala och skär äpplet i bitar, stoppa det i en plastpåse. Det underlättar att stoppa påsen i ett litermått. Löst packat blir det ca 500 g i påsen och den är lätt att trycka in i frysen. Perfekt att använda till äppelmos, paj eller en sats kräm.

I Skåne finns det flera musterier som producerar must andra äppelprodukter av hög kvalitet – Sövde musteri, Kullabygdens musteri och Kiviks musteri för att nämna några.

På Kiviks musteri har man odlat äpplen sedan slutet av 1800-talet och det är nu ett välbesökt utflyktsmål på Österlen med gårdsbutik, guidade visningar, olika events och en restaurang som är väl värd ett besök.

RECEPT_morgunnelsdessert

Foto: Anette Odelberg

Njut av Mor Gunnels äppeldessert. Vi bjuder på ett recept på en klassisk äppelkaka av Gunnel Åkesson, mor till fjärde generationens ägare Kristinas Levinsson och Bengt Åkesson.

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera