Äppelsnaps – dags att göra snaps för julen

äppelsnaps2En absolut strålande höst får en inte direkt att tänka på julen, men om du vill ha en riktigt god snaps till julbordet så är det hög tid att göra den nu!

Till höstens smaker hör naturligtvis äpplet. Snapsen kan göras på vanliga matäpplen, men har du tillgång till paradisäpplen får den en intensivare arom. Äppelsnapsen blir mild men smakrik och är en trevlig aperetif när den lagrats några månader. Julvarianten blir snabbt en favorit med sina typiska julkryddor.

Äppelsnaps

2-3 äpplen, beroende på storlek, alternativt 4-5 paradisäpplen
50 cl brännvin

Klyfta äpplena och skär bort stjälk och fluga. Lägg äppelklyftorna i en glasburk och häll över brännvinet. Låt dra minst tre månader men gärna ett halvår innan snapsen silas. Lagra gärna ett par månader eller mer.

Julvariant

8 kryddnejlikor
1 stjärnanis
6 kardemummakärnor

Knyt in kryddorna till julvarianten i gasbinda och dem ligga tillsammans med äpplet och brännvinet de två till tre första dagarna innan de plockas upp. Låt sedan blandningen dra enligt receptet ovan.

Tack Eva på Österlenkryddor som har delat med sig av sitt recept.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera