Äppelkaka med rosmarin

Ta vara på höstens äpplen och gör en läcker äppelkaka med rosmarin, citron och flingsalt. Leif Mannerström, som är ansvarig för receptet, föreslår att man som alternativ kan steka äppelklyftorna i smör, kanel, socker och lite calvados först.

Servera sedan den goda äppelkakan med en hemlagad vaniljsås.

Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

 

INGREDIENSER
4-6 portioner
6 äpplen
smör till formen
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel
150 g smör
1 ½ dl vetemjöl
1 dl rårörsocker
finrivet skal av 1 citron
1 kvist rosmarin
1-2 nypor flingsalt

VANILJSÅS
1 vaniljstång
4 dl mjölk
4 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk maizena
2 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175°. Smöra en stor ugnsfast form.

Skala äpplena och skär i klyftor. Om de har tunt, fint sommarskal kan man behålla skalet på hälften av äpplena för den vackra färgens skull. Lägg äppelklyftorna i formen och blanda med socker och kanel.

Nyp ihop smör, mjöl, socker och citronskal till en smuldeg och fördela över äpplena. Toppa med hackad rosmarin och lite flingsalt. Grädda pajen i ca 35 minuter.

Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ner fröna i mjölken. Lägg i vaniljstången och koka upp. Låt stå och dra i 15 minuter.

Vispa ihop äggulor, socker och maizena. Plocka upp vaniljstången ur mjölken och vispa ner äggblandningen. Sjud såsen under vispning tills den tjocknar. Häll då genast över i en bunke och kyl i ett kallt vattenbad.

Vispa grädden fluffig strax före servering och vänd ner i vaniljsåsen.

mannerströmshelgomslag

Receptet kommer från Leif Mannerströms senaste kokbok Mannerströms helg, (Norstedts förlag, 2015).

Print Friendly

, , ,

No comments yet.

Kommentera