Använd en bakkupa och ditt bröd blir perfekt

clocheAnvänd en bakkupa när du gräddar ditt bröd och du får en härlig knaprig yta utan att brödet blir torrt och tråkigt.

De gamla traditionella bakugnarna var gjorda av eldfast tegel med en välvt tak. Man eldade i bakugnen till den var ca 240 ℃. Sen ställdes brödet in tillsammans med en skål vatten, för att få ånga i ugnen. Det välvda taket skulle se till att värmen fördelades jämnt i ugnen och att ångan spreds över brödet.

Eftersom degen innehåller väldigt mycket vatten som förångas finns det risk att brödet blir lite torrt om man inte lyckas ta vara på vätskan i ångan. Tanken med en bakkupa är att ångan ska falla ner och in i degen igen så att den kan förångas ytterligare en gång.

Här är ett recept på ett gott vitt bröd som jag har bakat i bakkupa. Brödet får en härlig skorpa med ett luftigt och saftigt inre.

Ingredienser till ett bröd på ca 800 gram

500 gr vetemjöl
10 gr salt
10 gr socker
10 gr torrjäst
1 msk olja
Juice från 1/2 citron
3 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna med en sked. Tillsätt övriga ingredienser och vispa med degkrokar 2-3 minuter. Låt degen jäsa i 1 1/2 timme på ett varmt ställe. Knåda degen igen och ställ den sedan i kylskåpet för att jäsa i ytterligare 10-12 timmar.

Knåda sedan degen för hand och vik den några gånger. Forma degen till en boll och lägg den i mitten på bakkupans tallrik. Gör några snitt på brödets yta. Sätt på bakkupan och låt brödet jäsa i 1 1/2 timme i rumstemperatur.

Pensla brödet med mjölk och strö över lite mjöl. Ställ in brödet i en kall ugn. Sätt ugnen på 240 ℃ och grädda brödet i 1 timme. Ta av bakkupan och låt brödet svalna.

 

brod

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera