Amerikanska saffransbullar

Foto: Josefin Casteryd

Foto: Josefin Casteryd

Visst är det härligt med alldeles nybakade saffransbullar. En underbar doft sprider sig köket och det är omöjligt att inte äta en bulle direkt. Sedan är de aldrig riktigt lika goda, bullarna blir ju snabbt lite torra. Kanske detta recept erbjuder en räddning? Receptet på Amerikanska saffransbullar är signerat Therésia Erneborg. Hon skriver så här om bullarna:

”Ett av mina bästa USA-minnen är mitt första möte med ”svenska” kanelbullar. På andra sidan Atlanten serverades de i långpanna med tjock glasyr ovanpå och var makalöst saftiga och smöriga. Ingenting alls som de lagom stora och lagom söta kanelbullarna jag varit van vid. Receptet tog jag med mig hem och numera bakar jag de underbara bullarna med alla tänkbara smaksättnings. Till jul gör jag dem såhär:”

2 LÅNGPANNOR,
CA 25 BITAR
UGN: 225 °C, 5–10 MIN

BULLAR

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 kuvert saffran à 1⁄2 g
  • 1 1⁄2 dl socker
  • 1 ägg
  • 12–13 dl vetemjöl

FYLLNING

  • 100 g smör
  • 1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl mandelspån
  • 1 1⁄2 dl torkade tranbär

PENSLING

  • 1 ägg, lätt uppvispat

GARNERING

  • mandelspån
  • torkade tranbär
  • 2 dl florsocker
  • 4 msk vispgrädde

JulenssotasakerRör ut jästen i en deciliter kall mjölk. Smält smöret och blanda ner resten av mjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt). Häll över jästspadet och rör om. Blanda ner salt, saffran, socker och uppvispat ägg. Rör tills saffranet lösts helt i spadet. Arbeta ner ve- temjölet. Använd så mycket att degen släpper från bunken, men inte mer. Jäs under duk i en timme.

Baka ut och dela i två delar. Kavla till fyrkanter och bred på smör och strö över muscovadosocker, mandelspån och hackade, torkade tranbär. Rulla ihop rutorna till rulltårtor och skär dem i cirka tre centimeter breda skivor. Lägg bullarna i smorda långpannor med någon centimeters mellanrum och låt dem jäsa samman under duk i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 graders värme i 5–10 minuter. Strö över mer mandelspån och torkade tranbär och låt bullarna svalna. Gör en glasyr av florsocker och ovispad grädde och ringla över bullarna. Bryt i portionsstora bitar och servera.

Receptet är hämtat ur Therésia Erneborgs kokbok Julens söta saker, (Votim och Gullers förlag, 2014). På Smak för mat hittar du även recept på kokosflorentiner och på lingonmousse från kokboken.

Foto: Josefin Casteryd

Foto: Josefin Casteryd

Foto: Josefin Casteryd

Foto: Josefin Casteryd

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera