Älskade medelhavsmat!

Visst är vi många som älskar medelhavsmaten.

hetfisk

kotlett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sommar sol och värme, nu är de här! Något som i vart fall jag förknippar med det är medelhavsmat. Sannolikt eftersom det inte är helt ovanligt att man tar sig till något av alla medelhavsländerna under just sommaren. Och sol och värme brukar dessa länder inte snåla med under sommarmånaderna.

Vad passar då bättre än att redan nu, innan semestern är här att sätta sig ner och frossa i en kokbok med just medelhavsmat. Att längta sig bort till högsommarvärme och ledighet så här års när solen lite försiktigt tittar fram.

Om du som jag tycker om den mat som serveras runt Medelhavet så har jag boken för dig – Älskade medelhavsmat av Caroline Hofberg, (Norstedts förlag, 2014). Och skulle det nu vara så att man inte alls kommer att resa mer till Medelhavet till sommaren så passar boken desto bättre, tillaga några av alla dessa maträtter här hemma istället.

Layout 1Boken är en 300 sidor lång frestelse. Fotografierna är lockande (foto Tina Axelsson, Tia Borgsmidt och Ove Lindfors) och recepten många. Man hittar klassiker som italiensk pasta och pizza, grekisk moussaka eller spansk paella men även rätter som marockansk kikärtsgryta eller lammgryta med aprikos och mandel. För visst är det väl så att vi ofta, precis som Caroline Hofberg skriver i sitt förord glömmer bort de nordafrikanska ländernas mat när vi talar om medelhavsmat.

Boken är inte indelad efter länder utan i stället efter typ av mat. Den följer en regelrätt middag i medelhavsländerna. Börja med lite smårätter, ett gott tilltugg innan maten. Sedan kommer förrätten som ofta är en soppapasta, risotto eller pizza. Därpå följer huvudrätten med tillhörande tillbehör. Avsluta sedan hela härligheten med en dessert, och man behöver inte äta mer den veckan…

…med ack så gott det är!

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera