Vin från Alsace

AlsacedruvaVinområdet Alsace är alldeles unikt. Kulturellt råder här en blandning av tyska och franska influenser. Det märks både i maten och på vinerna man framställer. I de många och små byarna längs Route de Vin (Vinvägen) ligger korsvirkeshusen tätt intill varandra. Miljön är slående vacker och inte sällan upplever man sig vara i en sagovärld. Det är många som väljer att vandra eller cykla mellan byarna, för avstånden är inte stora. Hela vinodlingsområdet i Alsace är förvisso ca 10 mil från norr till söder men endast 4 km brett. I de centrala delarna ligger Ribeauvillé, Riquewihr, Eguisheim, Hunawihr, Beblenheim, Turckheim, Keysersberg, Ammerschwihr med flera byar så tätt att att det endast är någon kilometer mellan dem. I öster flyter Rehn fram parallellt med området och västerut avgränsas Alsace av bergsregionen Vogeserna. Bergen ger skydd och ger upphov till varmare klimat med begränsad regnmängd i området, vilket är bra för vinodlingarna. I stort sett hela Alsace är täckt av vinodlingar i närheten av Vogeserna. På sluttningarna kan vi hitta odlingslotter som fått extra uppmärksamhet för att de ger bra viner. Står det Grand Cru på etiketten kan man vara säker på att druvorna vuxit på någon av dessa platser.

Pernilla skördar vindruvor i Soultzmatt

Pernilla skördar vindruvor i Soultzmatt

Bästa tiden att resa till Alsace är under våren eller hösten. Då är klimatet behagligt och man kan lätt ta sig runt och njuta av de öppna vinprovningarna hos vinbönderna. Det är ett gästvänligt område och vill man uppleva skörden reser man så klart hit under hösten. Oktober brukar vara en fin månad för det och det finns säkert möjlighet att delta i skördearbetet för den som vill komma ännu närmre livet som vinbonde. Vi hade turen att få hjälpa till och skörda druvor i Soultzmatt hos Seppi Landmann. En glad och gästvänlig man som erbjöd oss att prova igenom hela sitt sortiment av spännande viner.

Givetvis kan man också köpa viner som man erbjuds prova och det går att göra riktigt fina fynd.

Till lunch är det många som väljer att proviantera delikatesser i byarnas butiker och köpa med sig en flaska gott vin för att sedan ta sig ut i vinfälten med sin picknickkorg. Vill man hellre ha dukat bord finns det gott om trevliga restauranger i byarna. Tänk på att boka bord till kvällen, så du säkert får plats på den restaurang du önskar och titta gärna efter de färdiga tre eller femrätters menyer som erbjuds – det brukar vara ett prisvärt och spännande alternativ.

I Alsace odlar man huvudsakligen gröna druvor som följaktligen ger vita viner. Menyn är omväxlande och innehåller allt från getostsallad, pajer, tarte flambée (en variant på pizza) och choucroute (korv och fläskkött på ett berg av vinkokt kål). De friska Alsacevinerna bjuder på lika stor variation, trots att alla, utom någon enstaka Pinot Noir, är vita.

Riesling brukar benämnas som ”kungen bland gröna druvor”. I Tyskland odlas den i stor utsträckning och ger friska fruktiga viner. I Alsace är friskheten kvar, men ofta är frukten lägre – i stället har Riesling från Alsace ofta en rikare mineralton som ger vinet elegans. Det finns många duktiga Rieslingodlare i Alsace, men titta gärna närmare på Kientzler som har sin gård alldeles intill Ribeauvillé. Eller Gustave Lorentz i Bergheim.

AlsacePinot Gris är en aromatisk druva som ger trevliga viner. Bra Pinot Gris hittar vi bland annat hos Bott Geyl i Beblenheim, Jean-Baptiste Adam i Ammerschwihr eller Domaine Gruss i Eguisheim. Adam gör även ett intressant blandvin på Riesling och Gewurtztraminer som heter Kaeferkopf. På Domaine Gruss heter Pinot Gris vinet Frohnenberg. Även Seppi Landmann i Soulzmatt gör goda viner på Pinot Gris som där växer på Grand Cru läget Zinnkoepfle.

Gewurtztraminer är ännu mer aromatisk och lite kryddig – därav namnet Gewurtz som betyder just krydda. De här vinerna är insmickrande och har en härlig doft av rosor eller parfym. Det finns fantastiska torra Gewurtztraminer, men man kan med fördel även prova sötare varianter på den här druvan. Till exempel Vendange Tardive som betyder sen skörd då druvorna hunnit mogna längre och ökat sockerhalten i förhållande till fruktsyran. Eller Sélection de Grains Nobles där man väljer ut och plockar de druvor som uppnått tillräckligt hög mognadsgrad. De här vinerna blir mycket söta och passar utmärkt till ostar eller desserter. Gewurtztraminers kryddighet ger vinet en intressant karaktär som är unik. Prisvärda exempel på Gewurtztraminer kan man finna hos Jean Sipp i Ribeauvillé eller hos Domaine Gruss i Eguisheim.

alsaceMuscat d´Alsace är en kryddig men mer återhållsam druva. Den här typen av vin passar utmärkt till grön sparris eller nässelsoppa. Kientzler, som även gör fina Rieslingviner har goda viner på Muscat, liksom Gruss eller Leon Beyer i Eguisheim.

Pinot Blanc är ett utmärkt fiskvin som ofta är lite billigare än övriga Alsaceviner. Med sin fruktiga karaktär kan det lätt misstas för att vara ett tyskt vin. Även det mer sällsynta Auxerrois passar bra till fiskrätter.

I Systembolagets sortiment finns en del Alsaceviner att välja på, men det är tyvärr långt ifrån det bästa området har att erbjuda.Alsace_vitt

 

Print Friendly

, , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera