Allt för pizzaälskaren

Pizza_inlaga_4_juli.indd

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Vad är det vi vill ha när vi köper nya kokböcker? Svaret är nog väldigt ofta inspiration. Det är så otroligt lätt att fastna i gamla invanda spår, inte minst de dagar man inte riktigt orkar ta itu med matlagningen. Ska vi äta pasta till middag så väljer vi mellan några favoriter. Vankas det kött, allt som oftast blir det liknande middagar. Grillsäsongen tillför något nytt, i vart fall i början av säsongen, sen blir det ”det gamla vanliga”.

Och pizzaälskaren då, ja han gör förhoppningsvis sin egen pizza, men hur ofta varieras toppingen? Ser jag till mig själv så köper jag ganska ofta samma råvaror att ha som topping till pizzan. Det är inte heller alltid jag gör egen pizzadeg. Dumt, eftersom det går utmärkt att göra en stor sats pizzadeg och sedan frysa in det som inte används till ett senare tillfälle.

pizzaLena Söderström har i höst gett ut en ny bok – Pizza – Grädda, grilla, njut! (Bokförlaget Semic, 2014). I denna bok tar hon oss genom en lyckad pizzabakning. Allt från olika sorters pizzadegar  – välj den som ska kalljäsa och därmed tar lite längre tid  eller en snabb pizzadeg som är klar på nolltid – till dessertpizza som jordnötspizza med chokladsås och kolasås. Där emellan hittar vi tips och råd angående olika sorters tomatsåser, pestoalternativ och en uppsjö av förlag på topping.

Jag tycker att Lena Söderström med denna bok har lyckats med sin ambition att inspirera oss till att göra godare och mer varierade pizzor hemma. Hon lär oss som sagt att göra frasiga bottnar, kryddiga såser, smakrika toppingar och fräscha tillbehör. Och varför inte våga sig på pizza till dessert nästa gång?

Ett tips om man inte har en egen pizzaugn, vilket nog ganska få av oss har, är att använda sig av en grill-/pizzasten. Lägg stenen i ugnen eller på grillen ett tag innan pizzan ska grillas och se till att stenen blir riktigt, riktigt varm så kommer resultatet bli så mycket bättre..

grillstenpizzasten

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera