Alla tycker om färs!

lammfärsspettBS

Leif Mannerströms grekiska lammfärsspett. Foto: Tomas Yeh

Alla tycker om färs och det har vi gjort i alla tider! Och vi gör det oavsett var vi bor eller vilken nationalitet vi har. Färsrätter går att finna i all världens kök och de görs på en mängd olika råvaror. Kryddningen kan varieras i det oändliga, ja det finns egentligen inga begränsningar.

Köttbullar, gäddquenneller, Shepherds pie, Wallenbergare är bara några exempel på rätter som görs på färs.

Varför är det då så populärt? En anledning är nog just att det är så enkelt att variera rätterna efter tycke och smak. Dessutom är färs ofta ganska billigt. Att det är lättätet tilltalar också många – ta bara fiskfärsrätterna – man slipper fiskbenen. Något som säkert fler än barnen uppskattar!

När man talar om färsrätter tror jag att många associerar till köttfärs, då inkluderat lamm- och kalvfärs. Men det finns många andra sorters färs att laga goda rätter av. Som exempel kan nämnas alla sorters fisk, kyckling, viltkött, quorn, kikärtor och svamp.

Foto: Tomas Yeh

Foto: Tomas Yeh

Foto: Anna Hult

Foto: Anna Hult

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det stora intresset för färs har många kokboksförfattare tagit fasta på. I höst har det kommit ut ett antal kokböcker med fokus på just färsrätter. Två av dessa är Leif Mannerstöms Färs (Norstedts förlag, 2014) och Kristina Erikssons Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter (Bokförlaget Semic, 2014).

När jag sitter med dessa två böcker så understyker det bara tesen att det inte finns någon hejd på antalet recept med färs. Visst, båda böckerna innehåller författarnas varianter av köttbullar, kålpudding och Wallenbergare, men det finns också väldigt många recept som bara finns i en av böckerna.

Genomgående är att båda författarna tittat utanför Sveriges gränser och tagit med många recept på färsrätter med inspiration från andra delar av världen.

Vilken bok är bäst då? Det är svårt att svara på. Kanske uppskattar jag layouten mer i Mannerströms Färs, men recepten i Krisitna Erikssons bok är nog så lockande. Båda böckerna ger mycket inspiration och frestar med sina tilltalande recept och läckra fotografier.

 

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera