Akvavit på tre sätt

akvavitAqua Vitae – livets vatten. Ett sätt att krydda brännvin med frökryddor av olika slag. Akvavit är namnskyddat av EU genom en förordning som reglerar smaksättningen. Minst en av kryddorna kummin och dill måste ingå för att det kryddade brännvinet ska få kallas akvavit. Gemensamt för akvavitkryddorna är deras matsmältningsfrämjande verkan. Om fänkål kan man läsa i gamla örtaböcker att den motverkar gasbildning och främjar kärlekslivet.

Alternativ 1
1 msk kummin
1 msk koriander
0,5 msk fänkål

Alternativ 2
1 msk kummin
1 msk dillfrö
1 msk koriander

Alternativ 3
1 msk kummin
1 msk dillfrön
0,5 msk fänkål

Blanda kryddorna och brännvin och låt stå två till tre dygn. Skaka eller rör någon gång. Sila. Som alla snapsar mår dessa bra av att få mogna några veckor.

Eva Olsson på Österlenkryddor är en fantastisk inspirationskälla bl.a när det gäller att krydda sin egen snaps.

Eva Olsson på Österlenkryddor är en fantastisk inspirationskälla bl.a när det gäller att krydda sin egen snaps.

Print Friendly

, , , , , , , ,

2 Responses to Akvavit på tre sätt

  1. Diana 16 september, 2016 at 08:15 #

    Hej Till vilken volym alkohol satte du dessa mängder kryddor?

    • Cecilia Azelius 25 oktober, 2016 at 11:58 #

      Hej Diana
      Jag använder ofta Brännvin special som ”bara” har en alkoholhalt på 30 % när jag kryddar brännvin. Men det går naturligtvis lika bra med starkare sprit.
      Lycka till!

Kommentera