Ägg i långa banor

 Foto: Charlie Drevstam

Huevos rancheros Foto: Charlie Drevstam

Det finns kokböcker med en mängd olika inriktningar och det senaste tillskottet ägnar 190 sidor åt ägg. Konstigt? Nej, inte alls tycker jag som äter ägg till i princip varje frukost. Tove Nilsson har varit fascinerad av ägg ända sedan hon var liten och förtjusningen verkar inte ha avtagit med åren. I boken Ägg, recept & teknik (Natur & Kultur, 2014) ger hon varje matintresserad person en gedigen grundkurs i hur man på bästa sätt tillagar ägg i alla tänkbara former – kokta, stekta, pocherade, scramlade eller i vattenbad. För det här är ingen barnlek. Finsmakaren finner de bästa riktlinjerna för att tillaga 63°-, 64°- och 65°-ägg.

Tove Nilsson är kock, matskribent och sommelier. Ända sedan hon åt sin första huevos rancheros (en ljuvlig mexikansk frukosträtt) på Shopsin’s i New York har hon velat göra en bok om ägg. Jag tycker definitivt att boken har ett existensberättigande i min bokbokshylla. För vem vill inte ha full koll på knepen för att göra ett perfekt pocherat ägg eller en riktigt god japansk omelett?

I boken blandas teknik och recept på ett tilltalande sätt. Det är ägg i långa banor –ägg till frukost, klassiska rätter med ägg, ägg till middag, ägg som smårätter och snacks och ägg till desserter. Resultatet blir tack vare Tove Nilssons nyfikenhet och goda urval en mycket tilltalande blandning av klassiker och nya moderna rätter.

Foto: Charlie Drevstam

Tove Nilsson Foto: Charlie Drevstam

9789127140066_Agg_Tove_Nilsson

Print Friendly

, , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera