Ädelost- och pepparkakskaka

Ädelost och pepparkakskaka©Martin Löf1

Foto: Martin Löf

Ädelost och pepparkaka är en fin förlovning. Men utan en Taylor’s Vintage Port från 1971 till blir det aldrig något giftermål av, hävdar Per Morberg som komponerat detta läckra recept. Men han säger i samma andetag att det kan gå med ett glas Grådask också.

20 pepparkakor
50 g smör

Fyllning

3 gelatinblad
125 g färskost av philadelphiatyp
75 g ädelost t ex roquefort, stilton, kvibille ädel
3 dl gräddfil

Värm ugnen till 175 grader.
Krossa pepparkakorna. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Blanda smöret med papparkakskrosset och tryck ut smulorna i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Ställ in formen i ugnen och grädda papparkaksbottnen i 10 minuter. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Blanda under tiden de båda ostarna till en slät kräm. Tillsätt gräddfilen och rör försiktigt tills allt är blandat.
Ta upp gelatinbladen, smält dem med någon matsked av ostkrämen i en kastrull på svag värme och blanda sedan ner alltsammans i krämen.
Häll ostfyllningen i formen, ställ i kylen och låt stelna.
Servera ädelost- och pepparkakskakan med t ex vinkokta päron.

 

MorbergbokReceptet kommer från Per Morbergs bok Morberg firar jul (2013, Bonnier Fakta). Läs gärna mer i Jul: Mannerström vs Morberg.

Print Friendly

, , , , , , , , , ,

No comments yet.

Kommentera