Choklad- och hasselnötscheesecake

Choklad och hasselnötscheesecake är en perfekt dessert när man är många. Den är som klippt och skuren för alla choklad- och nötälskare.

Den går snabbt att tillaga och den behöver ingen ugn. Men tänk på att börja med desserten i god tid eftersom den ska stå kallt i minst 6 timmar innan servering. Den får gärna vila i kyl över natten.

Foto: Håkan Larsson

Foto: Håkan Larsson

10-12 personer

150 g osaltat smör
300 g digestivekex
500 g naturell färskost, t ex Philadelphia
85 g florsocker
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
15 kulor nöt- och chokladkonfekt, t ex Ferrero Rocher
1 dl hasselnötskräm, t ex Nutella
25 g hasselnötter, grovhackade

1. Smält smöret. Kör kexen till smulor i matberedare. Tillsätt smöret och blanda snabbt ihop i matberedaren. Lägg i en form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter, och tryck till smeten så att det blir en fast tårtbotten. Ställ kallt.
2. Rör färskost och florsocker till en mjuk smet. Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål tills grädden formar mjuka toppar. Vänd ner grädden i ostsmeten.
3. Hacka 5 nöt- och chokladkulor grovt, spara resten till dekoration. Vänd ner hacket i ostsmeten och fördela den över kexbottnen. Jämna till med en slickepott. Täck med folie och ställ kallt minst 6 timmar eller över natten.
4. Smält nötkrämen i en kastrull på svag värme. Låt svalna lite innan du brer den på cheesecaken. Dekorera med nör- och chokladkulor och grovhackade hasselnötter. Ställ kallt till servering.

hela helgen3DTips från Håkan Larsson:

Annan choklad:
Hittar du inte nöt- och chokladkulor fungerar det smakmässigt med bitar av vanliga chokladkakor med nör- och mandelfyllning. Fast lika snyggt blir det förstås inte…

I glaset:
Desserten har en härlig kombo av sött, syrligt och fett, och den mår bra av något uppstramandedärtill. Varför inte servera ett litet glas iskall snaps? 7 Hallands Fläder, cirka 135 kr/35 cl, gör gott på alla sätt.

Receptet är hämtat från Håkan Larsson kokbok Hela helgen Med mat och vin (Bonnier fakta, 2015). Läs mer om boken här.

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar