Stärkande frukost

Davos

Foto: Bruno Ehrs

Gröt och müsli

När jag var yngre tyckte jag gröt var fulllständigt vämjeligt men i vuxen ålder upptäckte jag både fullkornsvälling och gröt. För håll med om att det lägger sig som bomull i magen och ger en mycket skön mättnadskänsla. På sommaren är det gott att variera sig och då kommer müslin åter fram.

Gröt har blivit trendigt

Intresset för gröt har fullständigt exploderat. Det arrangeras VM i grötkokning, matskribenter bloggar om gröt och det startas grötrestauranger. Och recepten på gröt har verkligen utvecklats. Det är inte bara ”vanlig” gröt som fått renässans utan det lanseras nya spännande sorter som till exempel chiagröt, rödbetsgröt, avokadogröt och andra lite udda sorter. Annika Mogensen och Torbjörn Tenfält har skrivit boken Gröt med granola, sylt och andra tillbehör (Ordalaget Bokförlag, 2014). Förutom en mängd roliga recept får du här en stor dos svensk gröthistoria.

Godmorgon gröt

Eftersom jag är lite oortodox av mig när det gäller matlagning och smakkombinationer så gillar jag i synnerhet lite ovanliga grötkombinationer som t ex nävgröt med fläsk. Nävgröt är ju i och för sig snarare en lunchrätt än frukost men ack så gott det är med denna kombination av gröt gjord på skrädmjöl (rostad havre), knaperstekt bacon, fläskflott och lingonsylt! En annan gröt som jag upptäckte under en vandring i Schweiz är Birchermüsli. Till frukost serverades då denna kalla mättande gröt som innehåller bland annat äpple och nötter. Den kan varieras efter tycke och smak och en som jag är förtjust i den här lyxiga varianten.

Viola Adamsson. Foto: Bruno Ehrs.

Viola Adamsson. Foto: Bruno Ehrs.

Men en vanlig vardag är nog en gröt med olika flingor, lite roliga fröer och nötter det som tilltalar mig mest. Viola Adamsson, som är doktor i medicinsk vetenskap, är aktuell med boken Gröt & Müsli (Massolit Förlag, 2014). Gillar du den här typen av frukost tror jag att du kommer bli klart inspirerad av alla hennes olika varianter av gröt och müsli. För varför nöja sig med havregrynsgröt när det finns en hel värld av stärkande frukostmat? Något mer lättlagat får du leta efter. Lite mjöl, flingor eller gryn, vatten och eventuellt lite salt, en kastrull och en tregaffel och vips har du en hel måltid. Viola har medverkat vid världsmästerskap och olympiader som kostrådgivare och grötkokerska så hon vet vad hon talar om. Här bjuder vi på två läckra recept ur boken – Davosgröt och Wet-müsli.

Davosgröt

Davosgröt är en kall gröt. Perfekt till frukost, mellanmål eller kvällsmål. Du kan göra flera satser och förvara dem i kylskåp, då håller den tre dagar. Davosgröt kan serveras med fruktsallad och lite extra yoghurt. Variera davosgröten genom att blanda i mandel, russin och/eller katrinplommon.

1 portion

2 dl lättyoghurt naturell med 1⁄2 msk honung eller 2 dl vaniljyoghurt
3⁄4 dl havregryn och 1⁄4 dl rågflingor

Blanda den yoghurtsort som du föredrar med havregryn och rågflingor, rör om noga. Förvara i kylskåpet över natten. Smaka av med honung om det behövs lite mer sötma.

Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Servera med plommon, banan, kanel, flytande honung och lite extra yoghurt.

Wet-müsli

4 portioner

2 1⁄2 dl havregryn
1 1⁄2 dl mandel, grovhackad
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
3–4 dl apelsinjuice/äppeljuice
1 äpple, rivet
1 1⁄4 – 2 1⁄2 dl vaniljyoghurt kanel

Blötlägg havregryn och grovt hackad mandel och frön i apelsinjuice i en bunke. Grovriv ett äpple och blanda med havregrynsblandningen. täck och förvara i kylskåp över natten. Blanda med yoghurt och kanel nästa dag.

GrotOmslagsbild grot o musli

Print Friendly

, , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar