Dags för fika?

kaffemeddopp

Foto: Tine Guth Linse

Det svenska fikafenomenet

Klockan halv tio och halv tre. Vi är nog många svenskar som då tar oss en kopp kaffe tillsammans med våra kollegor, studiekamrater eller som jag idag ensam vid mitt arbetsbord. Men hur många timmar har jag inte spenderat över en kopp kaffe, och ibland en god kaka, tillsammans med vänner och arbetskamrater? Oavsett tid på dagen. Och min ena dotter tycks göra allt för att föra den svenska fikakulturen vidare…

Studier visar att svensken fikar 268 timmar om året, vilket är drygt 11 dygn. Män fikar betydligt oftare men kvinnor fikar längre stunder. Den viktigaste fikan är den på eftermiddagen och den dominerande drycken är vanligt bryggkaffe (58 %) följt av te och latte. Det populäraste fikabrödet? Kanelbullen tätt följt av bakelse och dammsugare.

På svenska arbetsplatser har fikat en central roll och i snitt fikas det tre gånger om dagen, vilket blir 10 hela arbetsdagar om året. Det låter inte så effektivt och 20 % uppger att de prioriterar fika framför viktiga arbetsuppgifter. Men ny forskning visar ett tydligt samband mellan gemensamma fikapauser och ökad effektivitet på jobbet.

”Under det informella kaffesörplandet och småpratet tvärs över hierarkierna föds nya idéer, man löser problem och bygger relationer, som i sin tur svetsar samman arbetsplatsen, skapar bättre stämning och nöjdare medarbetare. Fenomenet har ibland skämtsamt kallats för management by fika. Att avstå från fika kan uppfattas uppseendeväckande och oartigt”, berättar Lina Sturfelt som är fil. doktor i historia vid Lunds universitet. Vårt svenska fikafenomen är till och med så exotiskt att vi exporterar företeelsen ut i världen. I New York finns till exempel den svenskägda cafékedjan FIKA med flera caféer och butiker på Manhattan.

Dessutom ser vi en trend i Sverige där människor bakar som aldrig förr. Förmodligen har många tröttnat på snabbköpens färdigskivade bröd och smaklösa bullar. Och de som inte bakar pyntar gärna en slant för gigantiska surdagsbröd och bakverk av yppersta kvalitet. För visst är det någon särskilt med riktigt gott kaffe och en kaga?

Omslag GofikaArtikelns fikafakta har Lina Sturfelt bidragit med till boken Gofika av Jan Hedh och Olof Viktors Café (2014, Norstedt). Lina berättar förresten att uttrycket gofika har blivit ett vedertaget uttryck för när det bjuds på något extra gott till kaffet.

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar