Smörgåstårta i olika former

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

Det finns väl knappast någon som inte smakat smörgåstårta. Denna ljuvliga blandning av bröd, lax, salta charkuterier, krämiga röror och bröd – lager på lager. Ett tag var det var det ett stående inslag vid varje svenskt årsmöte i idrotts- eller bostadsföreningen, på konfirmationen eller studentfesten. Jag har själv ett underbart matminne från en helkväll med svåger och svägerska och deras kompisgäng uppe i Härjedalen. Vi hade varit och roat oss på lokal sisså där 15 mil bort och när vi kom hem på natten trollade en av vännerna fram en makalöst god smörgåstårta ur kylen. Jag tror aldrig jag ätit något godare. Både timingen och tårtan var perfekt!

Kristina Eriksson verkar ännu galnare i smörgåstårta. Hon har gjort en hel bok om smörgåstårtor, Älskade smörgåstårtor (2014, bokförlaget Semic). Jag måste medge att jag först var lite skeptisk. Behöver man verkligen en hel bok med recept på smörgåstårtor? Men se, det gör man för den här boken innehåller en mängd varianter och inte bara klassiska smörgåstårtor utan lyxiga landgångar, snittar och mackor. Kristina Eriksson tycker själv om smörgåstårtor med ”få men riktigt goda smakkombinationer”.

Foto: Anna Clarén

Foto: Anna Clarén

I boken blandar hon recept på festrätter, då hon föredrar att bjuda på snittar, smörgåstårtor i roliga och lite oväntade varianter och ljuvliga varma mackor som ofta gratineras med en god ost. Vad sägs om smörgåstårta med kyckling, bacon och syrad lök, en räk- och laxbomb med wasabismak eller en chèvretårta med aprikoser, serrano och jordgubbar? Hennes tårtor är allt annat är präktiga och traditionella!

smorgastartorJag är svag för hennes olika aptitliga snittar. Det är ju ett trevligt sätt att inleda en fest eller helt enkelt låta flera olika snittar utgöra huvudrätten på en lättsam sommarfest.

För dig som gillar bröd i olika former är Älskade smörgåstårtor svår att motstå!

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar