Helgmeny: Dessert med browniekaka med vit choklad och chokladsås.

Browniekaka med vit choklad, chokladsås, körsbärskompott och kanderade clementinskal – man blir lycklig bara man hör det om man som jag älskar choklad! Receptet ingår i en trerättersmiddag som är tagen från kokboken Allt om Mat & Vin (Norstedts förlag, 2013), läs vad de skriver om rätten:

Den mörka, lite bittra chokladkakan får sötma av vit choklad och knaprighet av pinjenötterna. Till kakan serveras mörk chokladsås, mustig vinkokt körsbärskompott, syrlig clementin och friska björnbär. Desserten innehåller toner som man kan förnimma i amarone – choklad, torkade körsbär, kaffe, nötter. Testa därför att fortsätta med samma rödvin (Masi Amarone Costasera) som till varmrätten. Eller servera den söta varienaten, recioto. (Delitia Recioto dellaValpolicella Classico (5229)).

brownieTill 6-8 personer:

200 gr mörk choklad (70%)
100 gr smör
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
50 gr vit choklad
50 gr pinjenötter eller flagad mandel

Chokladsås:

1 1/2 dl vatten
1 dl vit sirop
1 dl kakao
2 tsk snabbkaffepulver
100 gr mörk choklad (70%)

Körsbärskompott:

150 gr torkade körsbär
1 dl mustigt rödvin
1 msk strösocker

Kanderade clementinskal:

1 clementin, ekologisk
1 1/2 dl vatten
3 + 2 msk strösocker

Tillbehör:

150 gr björnbär

1. Sätt ugnen på 175°. Bryt den mörka chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och blanda ner chokladen.

2. Vispa socker, ägg och äggula. Blanda ner i smörblandningen tillsammans med vaniljsocker och mjöl. Häll smeten i en form, ca 15 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper. Grovhacka den vita chokladen. Strö choklad och pinjenötter över smeten.

3. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt kallna.

4. Chokladsås: Blanda vatten, sirap, kakao och snabbkaffepulver i en kastrull. Koka upp på medelvärme. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner i såsen. Låt kallna.

5. Kompott: Blanda vin och socker i en kastrull. Låt koka upp. Lägg ner körsbären. Låt stå och dra i rumstemperatur ca 1 timme.

6. Clementinskal: Skölj och borsta clementinen noga i ljummet vatten. Skär ev det yttersta skalet, se till att inte det vita skalet kommer med. Skär skalet i tunna strimlor. Sjud skalstrimlorna i vatten och 3 msk socker ca 20 minuter. Ta upp dem och låt rinna av. Rulla dem i 2 msk strösocker. Bred ut på bakplåtspapper och låt torka i ca 30 minuter.

Trerättersmenyn ser i sin helhet ut så här: Till förrätt serveras vinkokta päron med gorgonzola, hasselnötter och krasse. Huvudrätten består av lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré. Middagen avslutas med en browniekaka med vit choklad, en dröm för chokladälskaren!

Vinkokta päron med mild gorgonzola, hasselnötter och kryddig krasse.

Vinkokta päron med mild gorgonzola, hasselnötter och kryddig krasse.

Lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré

Lammlägg med pumpa- och mandelpotatispuré

Browniekaka med vit choklad, chokladsås,  körsbärskompott och kanderade clementiner.

Browniekaka med vit choklad, chokladsås, körsbärskompott och kanderade clementiner.

 

 

Print Friendly

, , , , , ,

No comments yet.

Lämna ett svar