52 gröna måndagar

Layout 1En allt vanligare ståndpunkt är att man borde äta vegetarisk mat åtminstone en gång i veckan, inte minst med tanke på miljön. Denna trend har Eva Andersson och Stefan Grynge tagit fasta på. De har skrivit kokboken 52 gröna måndagar, (Pagina Förlags AB, 2013), med förord av Pär Holmgren. Det är en vegetarisk kokbok med just 52 recept, så om man vill leva efter principen med gröna måndagar så ”räcker” boken 1 år.

Hur kommer man igång om man vill äta vegetariskt? För oss som inte är vegetarianer får vi inledningsvis lite bra matnyttig information. Här får vi bland annat veta att det finns många proteinrika livsmedel som man kan ersätta kött eller fisk med. Kött och kyckling kan ersättas med ”sojakött” eller quorn. Det finns även vegetariska varianter på bacon, salami och andra smörgåspålägg. Här finns tips som till exempel att det går utmärkt att frysa in blötlagda och kokade linser. Något som är att rekommendera eftersom det är en ganska tidskrävande procedur, så gör en stor sats – eller vid tidsbrist, köp färdiga!

Recepten är mycket varierande vilket tar död på fördomen att det lätt blir lite tråkigt och enahanda med vegetarisk mat, bra! Många av recepten innehåller mjölk- och äggprodukter, så de är alltså inte anpassade för veganer. En rolig vinkling är att receptsamlingen börjar med nötfärsbullar. På bilden ser man perfekta små köttbullar som serveras med potatismos och lingon. Men köttbullar i en vegetarisk kokbok? Nej, det visar sig att nötfärsbullarna inte är gjorda på traditionellt sätt utan på nötter av olika slag!

Jag äter gärna vegetarisk mat, men är inte helt förtjust i tanken att alltid avstå köttet (eller fisken) på just måndagar. Jag gillar varken pekpinnar eller ”tvång”, men titeln till trots kan man ju äta vegetariskt när helst man vill. Så som inspiration till vegetariska alternativ till kött- och fiskrätter är kokboken alldeles utmärkt. Jag har ännu inte testat något av recepten, men boken innehåller många recept som jag kommer att prova.

Pastalådaavlång

Pastalåda med spenat och rotsaker. Foto: Thomas Harrysson

 

 

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera