Solbullar som förgyller vardagen!

fredriksfikaNygräddade bullar fyllda med härlig vaniljkräm kan aldrig vara fel! Prova att baka dessa goda solbullar. Receptet har vi hämtat från Fredrik Nyléns nya kokbok Fredriks fika (Bokförlaget Semic, 2016). Läs mer om hans bakbok här på Smak för mat.

24 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk kardemumma
1,5 dl strösocker
13–14 dl vetemjöl

VANILJKRÄM
en halv vaniljstång
2,5 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl strösocker
2 msk maizenastärkelse
25 g smör

PENSLING
50 g smör
1,5 dl strösocker

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret, häll i mjölken och värm vätskan till ca 35 grader. Tillsätt salt, kardemumma och socker.
3. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst upp sig.
4. Blanda i mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig deg som inte ska klibba. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
5. Förbered under tiden vaniljkrämen. Dela vaniljstången. Skrapa ur fröna och lägg i en kastrull tillsammans med stången, tillsätt mjölken och låt koka upp. Dra av från värmen och låt vila i 10–15 minuter.
6. Vispa äggulor, socker och maizenastärkelse luftigt. Vänd ner i vaniljmjölken.
7. Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme i ett par minuter.
8. Ta bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna.
9. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 24 delar och rulla till släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta till dubbel storlek, ca 30 minuter.
10. Sätt ugnen på 225 grader.
11. Gör djupa hål i bullarna och klicka eller spritsa vaniljkräm i varje hål.
12. Grädda bullarna gyllenbruna mitt i ugnen i ca 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna.
13. Inför servering, pensla bullarna med smält smör och rulla dem i socker.

Rimbobullar, solbullar och vaniljkringlor. Foto: Fredrik Nylén

Rimbobullar, solbullar och vaniljkringlor. Foto: Fredrik Nylén

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera