I köket hos Maj

hosmajHar du läst och tycker du om du Kristina Sandbergs romantrilogi* om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik? Då har vi här kokboken för dig. Kristina Sandberg har tillsammans med Lotta Kühlhorn skrivit boken I köket hos Maj – en hemmafrus bästa recept (Norstedts 2016). Boken illustrerar tydligt hur det kunde vara att vara kvinna och hemmafru förr.

Kokboken är uppdelad i tre delar, en del för varje roman om Maj. I trilogin som börjar i mitten av trettiotalet finns matlagningen hela tiden med som en röd tråd. Vi hittar gott om citat ur romanerna som samsas med nyskrivna texter av Kristina Sandblom. Boken är rikt illustrerad med tidstypiska fotografier.

Recepten i I köket hos Maj är hämtade ur gamla kokböcker, (Husmoderns  köksalmanack, Prinsessornas kokbok och Kooperativa Förbundets receptsamling) samt från Kristina Sandbloms privata receptsamling.

Det är en rolig blandning av recept. Vi hittar gott om gamla bortglömda recept. För hur ofta lagar vi till exempel pölsa, paltbröd eller klimp från grunden? I köket hos Maj – en hemmafrus bästa recept är inte bara en receptbok utan även ett stycke mat- och kulturhistoria.

*Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

Sandwiches. Foto: Coop - KF, arkiv och bibliotek

Sandwiches. Foto: Coop – KF, arkiv och bibliotek

Print Friendly

, , , ,

No comments yet.

Kommentera