Är kycklingchili med bönris din nya vardagsfavorit?

lax, kyckling..Att kyckling är populärt på middagsbordet är ingen nyhet. Och att använda sig av kycklinglårfilé har också blivit alltmer populärt. Möjligen beroende på att köttet inte lika lätt blir torrt som filén. Dessutom är den något billigare. Här gör vi en chili på kycklinglårfilén. Tycker du om lite starkare mat? Var generösare med anchochilin.

Receptet är hämtat från Jon Hanssons nya kokbok Lax, kyckling och färs. Lättlagade vardagsfavoriter (Bokförlaget Semic, 2016). Läs mer om hans bok här på Smak för mat.

4 PERSONER

1 ANCHOCHILI (TORKAD MILD POBLANOCHILI)
2 LÖKAR
2 VITLÖKSKLYFTOR
3 PINNAR STJÄLKSELLERI
2 GRÖNA PAPRIKOR
1 VANLIG CHILIFRUKT
3 TOMATER
400 G KYCKLINGLÅRFILÉ
1 MSK OLIVOLJA 1 TSK SPISKUMMIN

BÖNRISET:
2 SCHALOTTENLÖKAR
4 PORTIONER BASMATIRIS
2 MSK OLIVOLJA
1 BURK KIDNEYBÖNOR, 400 G

SALT
SVARTPEPPAR

Sjud anchochilin i lite vatten tills den mjuknat. Låt droppa av och svalna. Hacka grovt.
Skala och hacka löken och vitlöken. Skölj och ansa sellerin. Skär i 0,5 cm bitar. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna och chilifrukten. Skölj tomaterna och skär i bitar. Skär kycklingen i stora bitar.

Skala schalottenlökarna till bönriset och skiva dem tunt.
Koka riset – gör som det står på paketet.
Hetta upp de 2 msk olivolja i en stekgryta. Fräs den skivade schalottenlöken så att den får fin färg och blir lite frasig. Skopa upp på hushållspapper.

Häll ytterligare 1 msk olivolja i grytan och bryn kycklingbitarna runt om på rätt hög värme. Salta och peppra.
Häll i allt vegot (glöm inte anchochilin) utom tomaterna och fortsätt fräsandet men på lite lägre värme. Pudra över spiskumminen. När grönsakerna mjuknat något häller du i tomaterna och rör om ordentligt så att inget bränner fast i grytan. Puttra lugnt och stilla i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Spola av bönorna och låt rinna av. Vänd ner i det färdigkokta riset. Servera till kycklingen. Strö den stekta schalottenlöken över bönriset.

Kycklingchili med bönris. Foto: Camilla Lindqvist

Kycklingchili med bönris. Foto: Camilla Lindqvist

Print Friendly

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera